Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Co vše může být označeno jako ekologická podlaha?

Co vše může být označeno jako ekologická podlaha?

Novou podlahu si nevybíráme na rok nebo dva a čím dál víc zákazníků proto zajímá z čeho je vyrobená. Jak kvůli kvalitě a zdravotní nezávadnosti, tak kvůli dopadu na životní prostředí. Pojďme si dnes společně říci, co je to vlastně ta ekologická podlaha, co musí splňovat a jaké jsou její výhody.  

Co musí ekologická podlaha splňovat?  

Pro každý materiál se podmínky liší, ale obecně lze říci, že v celém svém životním cyklu musí být podlaha šetrná k životnímu prostředí.  

Představit si to můžeme tak, že u ekologických podlah záleží nejen na tom, jak a z čeho se vyrábí samotná podlaha, ale také jak se získávají základní suroviny, jak daleko se převážejí anebo jak snadno lze podlahu zrecyklovat na konci jejího životního cyklu.  

Ekologické podlahy proto musí pocházet z udržitelné výroby a být z velké části vyrobeny z přírodních a obnovitelných surovin (dřevo, směs bio materiálů, …) nebo být maximálně recyklovatelné (PVC, vinyl, SPC) a bez škodlivých přísad.  

Jako největší výhoda u toho vyplývá - absolutní bezpečnost pro naše zdraví.  

Potvrzením je poté jeden z certifikátů zdravotní nezávadnosti a eko kvality: TÜV, PEFC, The Indoor Climate Label, Greenguard, Blue Angel a další.  

Jak se liší vinylová, SPC a ekologická podlaha? | Supellex

Je tím nejekologičtějším dřevo?  

Nebudeme vás napínat - ANO. Dřevo je samo o sobě obnovitelný materiál. Největším bonusem však je, pokud je dřevěná podlaha vyrobena z certifikovaných zdrojů hospodaření (FSC, PEFC). Příkladem může být naše kolekce ekologických dubových podlah The Family, která je vyrobena pouze z českého a slovenského dřeva z udržitelně obhospodařovaných lesů. Zde platí, že čím je dřevina lokálnější, tím menší dopad má její zpracování a doprava na životní prostředí. 

I PVC, vinyl a laminát mohou být ekologické  

Cože? Vinyl a PVC? Ano, i tento syntetický (plastový) materiál může v konečném důsledku zanechat menší ekologickou stopu než jiné materiály. Základem je už samotný ekologický výrobní proces, který se soustředí na to, aby byla podlaha v maximální možné míře recyklovatelná. Tzn. využití především nezávadných certifikovaných materiálů a minimální nebo žádné využití změkčovadel (tzv. ftalátů) a dalších škodlivých příměsí (formaldehyd, těžké kovy, …).  

To samé lze říci například o laminátu, který se zase až z 90 % skládá z přírodních dřevěných vláken, které jsou slisovány do požadované podoby a až na svém povrchu má malé množství dekoru a syntetické pryskyřice, která jej chrání. Výsledkem je tak odolná a trvanlivá podlaha, se kterou lze nakládat jako s běžným odpadem nebo je dokonce částečně recyklovat. Příkladem může být naše laminátová podlaha Egger prime.  

Kam dál?