Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Jak správně čistit podlahu?

Jak správně čistit podlahu?

Také milujete, když je vaše podlaha perfektně uklizená a bez jediné šmouhy? A věděli jste, že špatné čištění může zkrátit její životnost? Každá podlaha je totiž jiná a jak jistě tušíte, vinyl se nečistí stejně jako dřevěná prkna a zátěžová podlaha v komerčních prostorech vydrží o něco víc razance než ostatní. Jak tedy na správné (a rozumné) čištění podlahy?  

Životnost podlahy můžete prodloužit správnou péči  

Takže jaká je ta “správná” péče? Vytírat? Nevytírat? Drhnout nebo raději vysávat? Odpověď je jednoduchá - všeho moc škodí, ale obecné zásady platí!  

  • Vysavač a koště jsou kámoši
    Drobný prach nebo drobky stačí zamést nebo vysát vysavačem se zastrčenými kartáči. Netřeba ihned vytírat nebo používat litry saponátu.
     
  • Čisticí prostředek volte podle typu vaší podlahy
    Jaký je vhodný přípravek? Jak jistě tušíte, není jen jeden. Ke každému typu podlahy vám doporučíme jak vhodné prostředky, tak postup a intenzitu se kterou daný povrch čistit.  
     
  • Pokud možno, nepřidávejte do vody přípravky na nádobí
    Proč? Protože ty jsou uzpůsobeny na odstranění nečistot z hladkých povrchů. Rozhodně ne na čištění a péči o ochranný povrch podlahy.  
     
  • Použijte kvalitní mop a podlahy ve vodě zbytečně příliš nemáčejte
    Zde rozhodně platí, že méně je více. Příliš vody může zanechat nechtěné stopy po uschnutí, nebo zatečení pod podlahu. U dřevěných podlah tak kromě plísně riskujete i možné bobtnání.  
     
  • Olejované a voskované podlahy čistěte ideálně “na sucho”
    Vysavač, smeták a jen vlhký hadr na ulpělé nečistoty. Vhodný je také mop a vlažná voda doplněna o vhodný přípravek. Žádné kartáče, drátěnky apod.  

Co říci závěrem?

Čistících prostředků na různé typy podlah existuje celá řada a stačí si vybrat. Proto přidáme jen vlastní zkušenost - byly byste překvapení, jak (pro určité povrchy) efektivně funguje ocet, který je antibakteriální a dokáže si poradit se zažranou mastnotou. U dřevěných podlah se ho však vyvarujte a volte raději stálice, mezi které patří například šetrné mýdlo na dřevo od firmy Dr. Schutz.

Při použití nevhodného, obvykle agresivnějšího přípravku, totiž může dojít ke znehodnocení ochranných vrstev a tím i mikro narušení povrchu podlahy. Po jednom čištění to nepoznáte, ale zkuste si to opakovat rok, dva, … Ze své zkušenosti proto doporučuje používat pouze čisticí prostředek vhodný pro daný typ podlahy. S jeho výběrem i systémem čištění vám vždy rádi poradíme. Jakým způsobem vysávat, vytírat nebo zametat, aby vaše podlaha zářila čistotou, už jistě víte sami.  

 

 

 

 

 

 

Kam dál?