Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Dřevěná podlaha do koupelny –⁠ ano nebo ne?

Dřevěná podlaha do koupelny –⁠ ano nebo ne?

Odolnost vůči vlhku a vodě, spolehlivá protiskluzovost a snadná údržba. To vše by měly splňovat podlahové krytiny, které vybíráme do koupelen. A to není vše. Koupelna je zároveň místem pro relaxaci a odpočinek, takže od ní očekáváme i extra útulný dojem. Pokud patříte k fanouškům dřevěných podlah, vězte, že ani v koupelně se jich nemusíte vzdát.

Masiv nebo kompozit?

 

Nejčastějším typem podlahy v koupelnách jsou dlažby. Ano, vydrží dlouhá léta, snadno se čistí, ale jsou studené. Oproti tomu dřevo je na dotek příjemné a hřejivé. Logicky vás možná napadne, že jako přírodní materiál se do vlhkého prostředí nehodí. Máte pravdu, ale lze ho speciálně ošetřit (naolejovat či nalakovat), použít impregnaci a jeho odolnost zvýšit. Je třeba dát také pozor na spoje mezi jednotlivými prkny. Musí být opravdu dobře utěsněné, aby se do nich nemohla dostat voda. I tak je potřeba vodu pravidelně stírat, aby nedošlo k nežádoucím změnám.

 

Jaké dřevo do koupelny vybrat? Nejideálnější jsou tvrdé dřeviny. Odolný a tvarově stálý je dub a ořech. Pokud vás lákají exotické dřeviny, vybírejte teakové dřevo nebo merbau. České dřevo vytváří příjemný teplý dojem, exotické zase propůjčí vaší koupelně punc luxusu.

 

Rozhodnete-li se pro dřevo, nemusíte se upínat jen k ryze masivním podlahám. Kompromisem jsou vícevrstvé dřevěné podlahy. Na první pohled je od masivu nerozeznáte, ale vítězí nad nimi v odolnosti a nulové náročnosti na údržbu. Jejich povrch je důkladně ošetřený, vlhkost jim nevadí a po pokládce s nimi nemusíte už nic dělat. Hodí se navíc i pro podlahové vytápění. 

Materiály imitující dřevo

 

Je pro vás dřevo nepřekonatelné kvůli tomu, jak krásně vypadá? Pak vás potěší, že nemusíte slevit ze svých estetických nároků, a přesto vybírat z jeho imitace v nabídce vinylových podlah. Dejte šanci syntetickým materiálům a uvidíte, že nebudete zklamaní!

Z nepřeberného množství barev, odstínů a textur „dřeva“, si vybere každý fajnšmekr. Navíc si budete moci dosyta užívat výhod vinylu. Tyto podlahy jsou 100% voděodolné, teplé, snadno se udržují. A vydrží vám dlouhá léta, aniž by za to od vás vyžadovaly extra péči. 

 

Zlatá pravidla péče o podlahy

 

Větrat, větrat, větrat. Ať už si do koupelny vyberete jakoukoliv podlahu, nezapomínejte na toto zásadní pravidlo. Nikoho by nepotěšil vznik plísní nehledě na to, jaký typ podlahy máte. 

A pamatujte také na to, že na žádné podlaze by neměla dlouhodobě stát voda. Jinak riskujete poškození i u odolných materiálů.

 

Kam dál?