Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Vyplatí se investice do dřevěné podlahy?

Vyplatí se investice do dřevěné podlahy?

Dřevo. To je historie, tradice, a ještě za dob našich babiček a dědečků také nejčastější materiál nových podlah. Dřevo bylo vždy zárukou toho, že podlaha bude sloužit i několik generací, a především bylo snadno dostupné. Od té doby se však mnohé změnilo, a ačkoliv je v moderním designu návrat ke dřevu jasně patrný, stále je řadou lidí vnímáno spíše jako něco luxusního a nedosažitelného. Je to ovšem skutečně tak?

Dražší ano, ale…

Je pravdou, že dřevěná podlaha bude mít vždy o vyšší pořizovací náklady než ostatní materiály. Pravdou je ale také, že při správné péči vám odměnou budou desítky let funkčnosti i zachování jejich jedinečných vlastností. Narozdíl od PVC nebo lamina ji navíc můžete po čase částečně nebo úplně zrenovovat a dosáhnout tak toho, že i vaše děti a vnoučata budou mít podlahu jako novou za zlomek nákladů.  

Co dalšího se vyplatí brát v potaz?  

Dřevo je ekologický materiál a obecně disponuje výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, které vám zajistí nadstandardní komfort, co se týče došlapu i hřejivého pocitu v místnosti. Antialergennost nebo schopnost absorbovat vlhkost a udržovat tak stálé mikroklima v místnosti už jen potvrzují dřevo jako chytrou investici, která se z dlouhodobého hlediska rozhodně vyplatí.  

Masiv nebo vícevrstvá dřevěná podlaha? Co se vyplatí?  

Pokud jste milovníky dřeva a chcete si dopřát ten nezaměnitelný pocit mít 100% dub nebo jinou dřevinu, jděte určitě do masivu, který představuje to nejlepší, co můžete dostat. Právě tyto podlahy jsou těmi, které budou pohodlně využívat ještě vaše vnoučata. Pokud se raději poohlédnete po ekonomičtější variantě, která se zaměřuje na více na poměr ceny a výkonu, a přesto působí luxusním dojmem masivu, tak byste jistě neměli minout dvou a třívrstvé dřevěné podlahy.

Díky svým třem vrstvám jsou stabilní, díky lepší prostupnosti tepla více vhodné i pro podlahové vytápění a díky ochranně nášlapné vrstvy také nebo vydrží a snadno se udržují. Ty reprezentují například antistatické podlahy Boen Designwood nebo luxusní (a ekologické!) dubové podlahy z kolekce The family

Kam se dřevěná podlaha nejlépe hodí?

Odpověď je jednoduchá - kamkoliv, kde to vám samotným dává smysl. Dřevo najde své uplatnění jak v luxusní pracovně, tak v obývací místnosti nebo komerčních objektech. Záleží vždy na tom, co od nové podlahy čekáte. Pokud hledáte podlahu, kterou nechcete měnit další desetiletí, pak je investice do dřevěné podlahy jednoznačně trefou do černého.

 

Kam dál?