Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Jaké dřevo vybrat na podlahu?

Jaké dřevo vybrat na podlahu?

Z hlediska tradice, estetiky a trvanlivosti je dřevo velmi atraktivním materiálem pro podlahy do domácností i kanceláří. Dřevo je autentické, hřejivé a neomrzí ani po letech užívání. Jaké dřevo je ale pro podlahy nejlepší? Pojďme si společně projít jednotlivé druhy.  

Dub, buk nebo snad smrk?  

Než se nadchneme pro přírodní strukturu a barvy jednotlivých druhů stromů, je třeba říci, že každý druh dřeva bude vhodnější pro jinou zátěž a využití.  

Například měkké dřeviny (smrk, borovice...) skvěle izolují a jsou ideální třeba na obložení. Jako podlahy bychom je však doporučili využít pouze tam, kde není takový provoz - třeba na chatách nebo do ložnic. Díky své měkkosti se na nich totiž lehce objeví nějaký ten škrábanec nebo vryp.  

Středně tvrdé dřeviny jako modříny, třešeň nebo jasan už najdou širší využití i ve světě denně užívaných podlah. Nejčastější volbou podlahářů však bývají ty nejtvrdší. Tvrdé dřeviny jsou totiž také těmi nejodolnějšími. Jako optimální se z domácích dřevin jeví dub, buk nebo javor.  

S nimi pak máte jistotu, že i při každodenním užívání zůstanou stejně “luxusní” i po letech. Měkčí dřeva naproti tomu přinášejí větší flexibilitu a výrazně nižší cenu. Mezi nejoblíbenější varianty aktuálně patří třívrstvé podlahy nebo masivní dřevěné podlahy.  

Jaká dřevina je pro podlahy nejlepší?

My říkáme, že jejich kombinace. Ano, slyšíte správně. Pokud se budeme bavit o masivní podlaze, pak volte tvrdá dřeva. Pokud však na masivu netrváte, dejte přednost vícevrstvým podlahám, které skýtají řadu výhod.  

U vícevrstvých podlah totiž lze dosáhnout lepších vlastností za lepší cenu. Příkladem může být třívrstvá dubová podlaha z kolekce The family.  

Tam je z tvrdého dřeva pouze ta nejdůležitější nášlapná vrstva (o tloušťce 3 mm). Nosná i protitažná vrstva pak díky tomu mohou být z měkčího smrku, který dovoluje podlahu efektivněji využít pro podlahové vytápění i snazší pokládku. A samozřejmě, celkově přispívá k výhodnější ceně.  

Při výběru třívrstvé varianty můžete navíc volit mezi dvěma způsoby pokládání - lepením a plovoucím způsobem.  

Zkrátka, pokud hledáte povrch, který bude cenově dostupný, trvanlivý a vhodný do většiny místností, nebojte se volit vícevrstvé dřevěné podlahy. Například od výrobců Esco nebo Boen

Kam dál?