Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Péče o podlahy. Jak na ekologické čištění?

Péče o podlahy. Jak na ekologické čištění?

Používání ekologických prostředků při úklidu podlah má dvě nesporné výhody –⁠ chrání vaše zdraví a také přírodní prostředí. A navíc ušetří i vaši peněženku. Stačí vědět, jak na to. Není totiž třeba kupovat spoustu speciálních přípravků, vystačíte si s pár základními. 

 

Chraňte přírodu i vlastní imunitu

Složení přípravků pro úklid domácnosti často řešíme ve chvíli, kdy se v rodině objeví zdravotní komplikace nebo se do rodiny narodí dítě. Kromě toho, že chemické produkty znečišťují vodu, vzduch a půdu, mohou totiž také za zvýšený výskyt alergií. Určite se vyhněte prostředkům s označením dezinfekční, baktericid, nebo s aktivním chlorem. Čistota nerovná se dezinfekce. Výjimkou jsou situace, kdy musíme dezinfekci používat např. kvůli infekčním nemocem.

Výbava pro ekologický úklid podlah může být minimalistická a finančně nenáročná. Vystačíte si s jedním univerzálním čističem (mýdlem). Dobrým pomocníkem jsou i některé potravinářské suroviny. Například ocet má dezinfekční účinky, ničí řadu patogenů, ale zároveň je pro nás naprosto bezpečný. Jedlá soda se zase hodí pro odstranění skvrn (dokonce odmastí i ty olejové) nebo zápachu. Pro svěží vůni použijte pár kapek éterického oleje.  

 

 

Mikrovlákno ocení každá domácnost
 

Umělé podlahy (PVC, linoleum, plovoucí podlahy) pravidelně zametáme nebo vysáváme. 

Zhruba jednou týdně je potřeba vytřít podlahu dobře vyždímaným hadrem (ideálně z mikrovlákna). Do horké vody lze přidat pár kapek ekologického mýdla nebo ocet (v poměru 1 díl octa na 10 dílů vody). To samé funguje i na olejované dřevěné podlahy.
 

Pro vytírání a úklid obecně se hodí hadříky z mikrovlákna. Odstraňují nečistoty efektivněji než ty bavlněné a navíc mají dlouhou životnost. Při jejich používání už není potřeba žádný další přípravek. Na podlahu se používají ty s nejhrubší texturou.

 

Nebojte se sáhnout do spíže
 

Pro dřevěné podlahy není nutné pořizovat speciální přípravky na dřevo, při běžném provozu domácnosti vystačíte s teplou vodou a pár kapkami mýdla. Pro dezinfekci můžete přidat pár kapek octa (proti šmouhám) a pro svěží vůni éterický olej. U podlah z přírodního kamene a betonu se vám bude hodit speciální prostředek, který podlahy nejen vyčistí, ale i ošetří.
 

Při silném znečištění podlahy (např. olejem, voskem) se o použití vhodného prostředku raději poraďte ve specializovaném obchodě. Nebudete tak riskovat zničení povrchu podlahy nebo její změny. 

Kam dál?