Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Podlaha na chalupu –⁠ je lepší přírodní nebo syntetický materiál?

Podlaha na chalupu –⁠ je lepší přírodní nebo syntetický materiál?

Chalupy a chaty jsou specifické tím, že na nich netrávíme čas celoročně. Nejsou každodenně větrané a v zimě se v nich pravidelně netopí. Starší stavby mívají také problém s vlhkostí a plísněmi. I na to je třeba myslet při výběru podlahy pro tyto typy staveb. Jaké jsou možnosti při výběru podlahy na chalupu či chatu?

 

Kromě výše zmíněných nároků je také hodně specifická estetika chalup a chat. Spousta lidí touží po klasickém přírodním materiálu, který ke staršímu stylu venkovských staveb sedne. Jenže pak bojují s menší odolností, chladem nebo třeba náročnější údržbou. Pokud se chystáte na rekonstrukci, dejte šanci i syntetickým materiálům. Překvapí vás, jak dobře umí syntetika přírodní materiály napodobit, ale zároveň vám vydrží déle a jsou méně náročné na údržbu. 

Kámen a keramika

Kámen je klasický přírodní materiál, kterému nevadí ani teplotní výkyvy, ani nadměrná vlhkost. Je odolný a vydrží dlouhé roky. Hodně používaným materiálem pro rekreační stavení byly také keramické dlaždice. Ty jsou rovněž odolné a nenáročné na údržbu. Nevýhodou obou těchto materiálů je ale chlad a tvrdost. Nejsou právě nejpříjemnější obzvlášť pokud trávíte na chalupě nejen letní období.

 

Dřevo 

Dalším tradičním materiálem je oblíbené dřevo. To není tak odolné vůči vlhkosti, poměrně snadno mění tvar i velikost, nebo může začít vrzat. Odolnost dřevěné podlahy vůči mechanickému poškození lze zvýšit nalakováním. Pokud na dřevo nedáte dopustit, kompromisní volbou mohou být vícevrstvé podlahy. Jsou mnohem odolnější a snadněji se udržují. 

Stěrkové podlahy

Dalším možným řešením jsou stěrkové podlahy, které jsou také odolné. Můžete zvolit například imitaci betonu nebo mramoru. Záleží na vašich preferencích, jestli je necháte hladké (nejlepší pro nenáročnou údržbu), nebo se rozhodnete pro strukturovaný materiál. 

 

Laminát a vinyl


Laminát a vinyl je praktický a téměř nezničitelný materiál. Díky designu dřeva nebo kamene dokáže vytvořit podlahu na pohled nerozeznatelnou od té z přírodních materiálů. Navíc jsou ale teplé a měkké na došlap a jejich údržba zahrnuje jen běžný úklid. Ve výběru vinylových podlah najdete i rigidní podlahy. Jejich základ tvoří přírodní materiály, například křemičitany nebo vápenec. Jsou stabilní při změně teplot, zároveň odolné, teplé a příjemné. 

 

Kam dál?