Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Travní koberce aneb věčně zelený trávník

Travní koberce aneb věčně zelený trávník

Umělé trávníky se skvěle hodí na terasy, střešní terasy, balkony, ale také do zahrady. Jsou bezpečné pro děti i domácí mazlíčky. Řada z nich je hypoalergenní, nedrží se v nich klíšťata nebo mravenci. Největší výhodou je bezesporu snadná údržba a svěže zelená barva po celý rok. Podle čeho travní koberce vybírat?

 

Dokonalá imitace trávy
 

Na první pohled od sebe jednotlivé typy travních koberců rozlišíte podle různé výšky a hustoty vlasu. Pokud vybíráte trávník na místa jako je zahrada nebo okolí budovy, měl by koberec co nejvíce imitovat přírodní trávu. Proto volte ty s vysokým a hustým vlasem. Travní koberce s nízkým vlasem se snadněji udržují. Perfektně se hodí na balkony, terasy, ale také např. pod herní prvky pro děti nebo k bazénům. Při výběru podlahy pro okolí bazénu se nezapomeňte ujistit, že je odolná vůči působení chloru. 

Umělé travní koberce jsou určené pro celoroční využití. Proto by měly mít UV filtr, aby nevybledly vlivem slunečního záření. Stejně tak musí být odolné vůči mrazu. Obecně platí, že by na nich nikdy nemělo zamrznout větší množství vody. Proto volte takové travní koberce, které vodu odvádějí jsou to ty s nopy neboli s hrubší spodní texturou, která umožňuje rychlejší proschnutí a lepší cirkulaci vzduchu). 

Jak položit umělý trávník?

 

Aplikovat umělý trávník zvládnete sami. Pokud pokládáte trávník venku, základem je rovný povrch. Každá nerovnost je totiž na výsledku vidět. Myslete také na to, aby podklad umožňoval odtok vody. Poté rozložte jednotlivé kusy koberce vedle sebe tak, jak je chcete pokládat. Zkontrolujte, jestli všechny vlasy směřují stejným směrem, případné nerovnosti můžete upravit pomocí nůžek.

K podkladu se travník nejčastěji připevňuje pomocí podkladové pásky, které se umístí na vnitřní straně koberce, a lepidla. Jednotlivé kusy lepte těsně vedle sebe, aby nevznikaly mezery a nebyly vidět spoje. Nakonec trávník pečlivě uhlaďte. 

Při pokládání travního koberce na balkon nebo terasu použijte speciální lepidlo, které je vhodné na podlahové krytiny. 

Jak se o umělý trávník starat?
 

Oproti přírodnímu trávníku jej nemusíte pravidelně sekat nebo zalévat. Jak se o něj ale starat, aby vypadal stále pěkně? Pro běžné odstranění nečistot z rozměrnějších umělých trávníků vám bude stačit tvrdší koště nebo vysavač. Pokud chcete odstranit větší nečistoty, použijte hadici s vodou. V případě umělého koberce na menších plochách, jako je balkon, jde použít také obyčejný kartáč. 

 

Kam dál?