Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Jak zaměřit plochu podlahy?

Jak zaměřit plochu podlahy?

Pro někoho se čtvercovým obývákem brnkačka, pro někoho s členitou místností tak trochu oříšek. Jaký ověřený postup zaměření podlahy? Kolik podlahové krytiny koupit navíc? A na co si dát pozor?  

Jak zaměření podlahy?  

Nejspíš vás nepřekvapíme, že budete potřebovat papír, tužku, metr a kalkulačku. Následně si zvolte stejné jednotky, ve kterých budete měřit (m², cm²). U čtvercové nebo obdélníkové místnosti to máte hned - strany změříte a vynásobíte. Žádná věda.  

TIP: Jedná-li se o starší stavbu nebo panelový byt, zdi nemusí být vždy úplně rovné, a proto délku a šířku místnosti měřte na několika místech. Počítat je nutné také s přesahy schovanými například pod prahem apod. Ty jednoduše přičtete jako další malý obdélník.  

Stejně tak postupujte, pokud máte členité místnosti - rozdělte si je na obdélníky a ty postupně změřte a sečtěte k sobě. Pro lepší vizualizaci a jistotu, že jste na žádnou část nezapomněli se vyplatí si místnost na papír rozkreslit, rozdělit na obdélníky a ty pak postupně měřit a zanášet do plánku  

Tyto údaje se vám hodí především pro nákup zámkové podlahy (znáte přesné rozměry a můžete napočítat na počet balení). Údaje se vám budou hodit ale také u rolového PVC, které se prodává na metráž v určité šířce. Budete díky nim vědět, kolik vám například zbyde a jestli a kde s podlahářem řešit spoje.  

Kolik podlahové krytiny koupit navíc?  

Zkušený podlahář si může dovolit jinak, ale obecně platí, že osvědčený postup je koupit vždy o cca 10 % krytiny více, než je výměra místností. Proč je to potřeba? Při každé pokládce dochází k ořezům a řekněme si narovinu, případným chybám, které nás mohou stát trochu té podlahy navíc.  

Proč nespoléhat na doobjednání? Jasným argumentem je dodatečná cena a čas, o který tímto řešením přijdete. To, co mnohé však na první dobrou nenapadne je, že pokud je mezi původním nákupem a tím dodatečným větší prodleva, nemusí být odstín z jiné výrobní šarže úplně stejný.  

Vinylová podlaha plovoucí Wineo Selection Romance Oak Brilliant | Supellex

Nejste si jisti? Přenechte to odborníkům  

Pokud si přeci jen nejste jisti, nebo zvažujete, že rovnou celou pokládku budete řešit s podlaháři, určitě není problém nechat zaměření na nich. S výběrem vhodného realizátora vám rádi pomůžeme

Kam dál?