Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Zdravé podlahy aneb Jaký materiál je vhodný pro alergiky?

Zdravé podlahy aneb Jaký materiál je vhodný pro alergiky?

Výběr podlahy není jen otázkou komfortu a designu, ale také zdraví. V České republice trpí alergií každý třetí člověk, nejčastější jsou alergie na roztoče. Právě podlaha je místem, kde se nečistoty hojně usazují. Poradíme vám, jaký materiál zvolit pro snadnou údržbu a jak se o něj starat tak, aby se množství alergenů v domácnosti minimalizovalo.

Vinyl a laminát

Laminátové a vinylové podlahy patří k populárním díky vlastnostem jako je vysoká odolnost, protiskluzovost, snadná údržba. Jsou teplé a měkké na došlap, a proto se hodí do všech místností. Stačí je pravidelně zametat, snadno se omývají, žádná speciální údržba není potřeba. Skvěle se tak hodí do domácností s alergiky a malými dětmi. 

PVC podlahy

Pod PVC podlahou si většina z nás představí klasické lino. S tím, které si pamatujeme z bytů našich babiček, ale nemá mnoho společného. PVC podlahy jsou vyrobené z měkkého plastu, tzv. polyvinylchloridu. Jsou k dostání ve vysoké kvalitě a jeho výhodou je příznivá cena, příjemný došlap a snadná údržba. Hodí se proto i pro alergiky nebo do dětských pokojů. Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, alternativou k PVC je tzv. marmoleum neboli přírodní lino. To je přirozeně antibakteriální.

Korek

Díky antistatickému povrchu nepřitahuje korková podlaha prach a roztoče. Korek je teplý, měkký a odolnější vůči vlhkosti než například dřevo. Je ale třeba počítat s tím, že jde o přírodní materiál. Jeho životnost je kratší než u syntetických podlah. Kvůli vnějším vlivům může měnit barvu (např. zesvětlení od slunečního svitu) a také se snadno poškrábe

.

Dřevo

Dřevěné podlahy nezadržují prach, a proto alergikům samy o sobě nevadí. Jejich nevýhodou je ale náročnější údržba (vyžadují olejování nebo lakování) a jsou poměrně náchylné k poškození. Také se nehodí do dětských pokojů kvůli riziku odlamování třísek. Pokud se dřeva nechcete úplně vzdát, podívejte se spíše po kompozitních materiálech. Jsou odolnější a méně náročné na údržbu.

Koberce

Koberce patří k nejméně vhodným typům podlahy pro alergiky či astmatiky. Pokud se pro ně přesto rozhodnete, vybírejte raději ty s nízkým vlasem, které se snadněji vysávají. Na trhu jsou k sehnání i speciální koberce určené pro alergiky. 

Kam dál?