Specialisté na podlahy | SVĚT PODLAH

Znáte rozdíl mezi linoleem a PVC?

Znáte rozdíl mezi linoleem a PVC?

Anebo obojí považujete za tentýž druh podlahové krytiny? Linoleum nebo zkráceně lino se totiž říká téměř každé podlahové krytině tohoto typu. Avšak ve výše uvedených materiálech je zásadní rozdíl – jedna krytina je syntetická, druhá přírodní.

marmoleum

PVC neboli polyvinylchlorid – jedná se o třetí používaný plast na světě. Při jeho výrobě se dříve coby stabilizátory používaly těžké kovy, takže nebyl pro zdraví obyvatelstva ideální – kovy však již byly nahrazeny přísadami na bázi ekologického vápníku. Také ftaláty jako změkčovadlo se již většinou nepoužívají.

Jak už ze samotného názvu produktu vyplývá, jedná se o vinyl, který se při použití na podlahy vyznačuje dobrou tepelnou a zvukovou izolací.

Tato podlahová krytina může být homogenní – celá tloušťka je tvořena jednou celistvou vrstvou, vzor je mramorovaný nebo chipsový.  Homogenní PVC je vlastně měkčený vinyl a lze ho prodávat v rolích – jejich šířka se pohybuje cca od 2 do 5 metrů.

Heterogenní PVC je tvořen více vrstvami a jeho povrch může být buď hladký, anebo embosovaný (reliéfní). Vzor může být jakýkoliv, často je imitován vzhled přírodních prken, keramické dlažby, kamene, anebo má různé abstraktní vzory. Heterogenní neměkčené PVC může mít podobu lamel či desek různých rozměrů (návin v rolích – díky značné tuhosti materiálu - není možný); na upravený podlahový povrch se lepí celoplošně. Jednotlivé dílce se nesvařují, ani se mezi ně neinstaluje pružná šňůra jako u linolea. Druhý způsob instalace je plovoucí podlaha se zámkem.

PVC se prodává jak pro domácnosti, tak i jako zátěžové do veřejných budov (prodejny, kanceláře, nemocnice, školy, skladové prostory, aj.). Pro podnikatelské a komerční prostory a také pro domácnost (kuchyň a předsíň) je optimální zátěžová třída 31-33, pro použití v průmyslových objektech se doporučuje třída zátěže 41-43. PVC krytiny se zátěžovou třídou 21-23 používejte pouze v místnostech s minimální zátěží – ložnice, šatník, spíž, apod. Tento druh PVC je sice velmi levný, avšak má nejkratší trvanlivost.

Spodní strana PVC bývá doplněna filcovou podložkou, takže podlaha je teplá a měkká na došlap. Dalším pozitivem je odolnost vůči poškrábání.

Při čištění nepoužívejte odmašťovací přípravky, mohly by narušit ochrannou povrchovou vrstvu. Řiďte se vždy pokyny pro údržbu daného materiálu.

Linoleum a jeho vylepšená forma marmoleum – jde o ryze přírodní lisovaný materiál, jenž sestává z těchto složek - jutová tkanina, lněný olej, korková, dřevěná nebo pískovcová moučka, pryskyřice, vápenec a barevné pigmenty. Na rozdíl od syntetického PVC může být až 4x dražší, jeho životnost však počítáme na desítky let. Linoleum je dobrým izolantem tepla i zvuku a je dostatečně oděruvzdorné. Do jisté míry odolává i vrypům. Povrchový dekor je většinou jednobarevný, melírovaný nebo mramorovaný.

Díky lněnému oleji mají linoleum a marmoleum antibakteriální vlastnosti (oxidace lněného oleje může zabránit růstu mikroorganismů a odpuzuje roztoče).

A rozdíl mezi nimi? Instalace linolea se provádí pomocí bezrozpouštědlového lepidla, zatímco marmoleum žádné lepidlo nepotřebuje. Obě podlahové krytiny jsou považovány za udržitelné (jsou 100% rozložitelné) a zdravotně nezávadné materiály – i barvivo se používá přírodní. Díky svým skvělým vlastnostem se doporučují pro alergiky a osoby se zhoršeným imunitním systémem.

Linoleum nepoužívejte do trvale vlhkých prostor – to znamená, že v koupelně, předsíni, případně i v kuchyni je vhodnější použít jiný podlahový materiál.

Údržba linolea – vytírejte vlhkým mopem a čas od času podlahu natřete speciálním voskem. Vyhněte se jakýmkoliv agresivním přípravkům.

Linoleum i marmoleum lze kombinovat s podlahovým topením. Prodávají se jako jednotlivé dílce, určené pro plovoucí pokládku, anebo měkčené, navinuté na rolích.

Linoleum může mít povrch i polyuretanový, anebo s LPX vrstvou na bázi vodo-akrylátové disperze.

Kam dál?